Aqiqi (01-04-1946 - 01-10-2014)
Husam Aqiqi
Wie was Aqiqi?
Aqiqi is geboren in 1946 in Bagdad (Irak). Hij kwam uit een gezin met acht kinderen. Zijn vader werkte als fotograaf en in zijn vrije tijd maakte hij beelden van dieren uit verschillende materialen om zijn gezin te kunnen onderhouden. Voor Aqiqi was dit de eerste kennismaking met het verschijnsel "kunst".

Hij wilde kunstenaar worden ondanks ontmoediging van zijn familie en ging studeren aan de Academie voor Beeldende Kunst in Bagdad. In zijn studentenjaren maakte hij de opkomst van de dictatuur in Irak mee. Nadat hij was afgestudeerd besloot hij het land te verlaten om een vervolgstudie in Italie te doen. Na zijn studie in Rome probeerde hij tevergeefs zijn leven te stichten in Irak. Hij besloot om naar LibiŽ te gaan. Ondanks het feit dat de situatie in LibiŽ niet veel beter was, leefde en werkte hij daar aan de Faculteit voor Beeldende Kunsten aan de Universiteit van Tripoli. Hier heeft hij de Afdeling Beeldhouwen opgericht. Onder de in de laatste jaren toenemende druk van het regime moest hij weer vluchten, dit keer naar Nederland. In dit land heeft Aqiqi zich in Reeuwijk (near Gouda) gevestigd en na een moeilijke periode heeft hij zijn passie en liefde voor de kunst weer opgepakt. Naast vele exposities in het gehele land heeft Aqiqi jaren les gegeven op de kunstschool Anders Bekeken in Gouda. Daar heeft hij mensen met een psychische achtergrond de technieken van schilderen, tekenen en beeldhouwen geleerd. Bovenal heeft hij zijn studenten geholpen hun waardigheid en hun zingeving te herwinnen.

Aqiqi's werk is universeel. Het verwijst naar de menselijke gedachten en gevoelens, die heel sterk maar ook heel kwetsbaar kunnen zijn. Hij heeft hard gewerkt aan zijn comeback en opnieuw bestond er grote belangstelling voor zijn werk. Hij ondervond veel vreugde in de ontdekking en toepassing van technieken en nieuwe materialen. De vrijheid in kunst betekende heel veel voor hem. Ook was hij ervan overtuigd dat poezie de moeder is van alle kunst: " Werk waarin men geen poezie kan ontdekken, is geen kunstwerk". Hij hield niet van woorden als: biografie, carriere en succes.